poniedziałek, 9 września 2019

3 bit truskawkowy

Znane i lubiane ciasto 3 bit, w nowej wersji z truskawkami. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. A w smaku po prostu genialne! Warto spróbować ciasto jest idealne na ciepłe dni. Delikatne, niezbyt słodkie i wypełnione pysznym musem ze świeżych truskawek.


Czas przygotowania: ok. 45 minut
Czas studzenia: ok. 2 godziny
Czas tężenia galaretki: ok. 2 godziny
Całkowity czas przygotowania: ok. 5 godzin

Ilość porcji: 20

Składniki krem budyniowy:
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
2 budynie waniliowe (bez cukru)
500 ml mleka
3 łyżki cukru

Składniki warstwa truskawkowa:
0,5 kg truskawek
4 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe

Składniki warstwa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 czubatych łyżek cukru pudru
2 opakowania Śmietan-Fix

Dodatkowo:
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
duże opakowanie herbatników


Ciasto rozpoczynam od zrobienia masy budyniowej. Do rondelka wlewam 1,5 szklanki mleka oraz łyżkę cukru. Pół szklanki mleka zostawiam na wymieszanie go z 2 proszkami budyniowymi. Mleko z cukrem doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam moc palnika do minimum i wlewam dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zaczynam mieszać budyń. Można trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszam krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Ważne nie mieszaj go za długo. Tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję. Budyń odstawiam do przestudzenia. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. 
Do niedużej, ale wysokiej miski przekładam masło. Ubijam je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodaję całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksuję masę do całkowitego jej połączenia. Robię tak aż do wykończenia całego budyniu. I tak oto mamy krem do naszego ciasta.
Przejdźmy teraz do musu truskawkowego. Dwie galaretki rozpuszczam w 500ml gorącej wody i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Truskawki miksuje na mus i dodaję ostygniętą galaretkę, wszystko dokładnie wymieszam.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam na dnie herbatniki, następnie wylewam wcześniej zrobiony krem budyniowy, druga warstwa herbatników, a na to mus truskawkowy. Wkładam do lodówki, by mus stężał. Jak mus jest już odpowiednio zgęstniały ubijam 500ml śmietanki 30% w połowie ubijania dodaję 2 opakowania śmietan-fix i 2 łyżki cukru. Ubijam aż śmietana będzie sztywna :) Przekładam na mus truskawkowy. Ścieram na tarce na małych oczkach czekoladę i posypuje ciasto. Wkładam z powrotem do lodówki (najlepiej na całą noc).

Mam nadzieję że będzie smakować 😊😊

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz