czwartek, 12 września 2019

Muffinki a'la jajecznica

Na moim blogu same ciasta i dania obiadowe, postanowiłam więc, że dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na śniadanie lub kolację.
Bardzo lubię jeść jajka pod różnymi postaciami, ale czasem zwykłe jajka to za mało. Kiedy mam więc ochotę na „coś więcej”, przygotowuję wytrawne muffinki z różnymi dodatkami.

Dzisiaj mam dla Was przepis na najbardziej klasyczne z nich, czyli jajeczne muffinki z szynką, serem. Jeśli przejadły się Wam jajecznice, omlety, czy gotowane jajka, koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂


Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 18 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:
1/3 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek / oleju 
5-6 plasterków szynki
5-6 plastrów sera żółtego
4 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek / oleju
vegeta
pieprz
bazylia
oregano
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
40 ml mleka

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Patelnie rozgrzać, nalać odrobinę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją. Szynkę pokroić w paski, tak by później zmieściły się do foremki od muffinek. Wrzucić do cebuli i chwilkę podsmażyć. Ser żółty również pokroić w paski. Formę od muffinek wysmarować oliwą z oliwek przełożyć szynkę z cebulką, na to ser.
Jajka wbić do miski, dodać ulubione przyprawy (vegeta, pieprz, bazylia i oregano), proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec przelać do foremek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 18 minut. Ja podałam z kanapkami z prawdziwym masełkiem i pomidorkami truskawkowymi. 




Smacznego Wam życzę :)

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz