czwartek, 3 października 2019

Leśny mech

Smaczne, wilgotne, nietypowe i zaskakująco pyszne. Ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek tajemniczego składnika. Znacie ten składnik? Pewnie, że tak! Jest nim szpinak. Szpinak jest w cieście niewyczuwalny. Ciasto jest smaczne, a szpinak wpływa na niego tylko korzystnie, nadając mu wilgotności i pięknego koloru. Dodatkowo przełożone kremem mascarpone i udekorowane granatem sprawia, że wygląda elegancko i na nie jednym spotkaniu zrobi furorę. Można dodać również borówki, czy malinki do dekoracji :)


Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Ilość porcji: 15

Składniki ciasta:
450 g opakowanie mrożonego szpinaku lub świeżego
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36% lub 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 op. śmietan-fix

Dodatkowo:

granat

Ciasto:
Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo), zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie wyłożyć na sitko, odcisnąć, zblendować. Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Masę wylać do okrągłej formy o średnicy 24-26 cm - dno wyłożone papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. 

Krem:
Do misy miksera przelać śmietankę i ubijać przez kilka minut na najwyższych obrotach. Dodać cukier puder, śmietan-fix i wanilię. Ubijać do momentu aż śmietana będzie sztywna. Do innej miski przełożyć ser mascarpone i miksować chwilkę. Dodawać po łyżce do mascarpone śmietanę. Dokładnie wymieszać łyżką aż masa będzie puszysta.

Ciasto przekroić na 2 części. Dolna część może być grubsza, ponieważ górna posłuży do dekoracji. Na dolnej wyłożyć krem mascarpone. Z górnej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Pozostałej pustej części ciasta nie wykorzystamy (ja często zjadam je na sucho, albo wyjadając pozostałości kremu z miski). Udekorować granatem lub borówką i malinkami.


Mam nadzieję że będzie Wam smakować 😊😊


Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz