Do przygotowania można użyć dowolnej mieszanki orzechów i nasion, w zależności od tego co najbardziej lubimy, ewentualnych naszych nietolerancji pokarmowych i alergii.
Przydatne będą Wam przede wszystkim orzechy włoskie, laskowe oraz migdały (ja tych używam najczęściej), ale doskonale nadadzą się również ziarna słonecznika, pestki dyni, czy nawet sezam.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas moczenia daktyli: ok. 6 godzin
Ilość porcji: ok.30 sztuk
Składniki na masę:
300 g daktyli suszonych bez pestek
120 g orzechów (dowolnych)
5 łyżek wiórek kokosowych
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
Wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
Daktyle zalać gorącą wodą (mniej więcej do poziomu daktyli w misce). Zostawić na kilka godzin lub najlepiej całą noc. Zmiksować orzechy. Dodać wiórki kokosowe i kakao. Wszystko razem wymieszać. Daktyle odcedzić z wody. Przełożyć na papier i lekko osuszyć. Włożyć do miski i zblendować. Przełożyć do pozostałych składników I wymieszać aż wszystkie składniki się połączą. Z powstałej masy ulepić małe kulki, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Włożyć do lodówki na 15 min.
Do masy można dodać np. kandyzowaną skórkę pomarańczy, startą skórkę limonki, cytryny, namoczoną wcześniej i zblendowaną żurawinę, rodzynki, wszystko co tylko wpadnie wam do głowy, a według Was będzie pasować.
Do obtoczenia kulek zamiast wiórek kokosowych możecie użyć klasycznie kakao, maku, płatków migdałowych lub nawet jaglanych.
Smacznego :)
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz