czwartek, 5 września 2019

Daktylowe kulki mocy

Te małe niepozorne i miękkie kulki to prawdziwa bomba energetyczna. Dodadzą siły i mocy wtedy, gdy tego najbardziej potrzebujesz. Idealne do zabrania na uczelnię, do szkoły, pracy lub na górską wyprawę! 
Do przygotowania można użyć dowolnej mieszanki orzechów i nasion, w zależności od tego co najbardziej lubimy, ewentualnych naszych nietolerancji pokarmowych i alergii.
Przydatne będą Wam przede wszystkim orzechy włoskie, laskowe oraz migdały (ja tych używam najczęściej), ale doskonale nadadzą się również ziarna słonecznika, pestki dyni, czy nawet sezam.



Czas przygotowania: 20 minut
Czas moczenia daktyli: ok. 6 godzin

Ilość porcji: ok.30 sztuk


Składniki na masę:

300 g daktyli suszonych bez pestek
120 g orzechów (dowolnych)
5 łyżek wiórek kokosowych
3 łyżki kakao

Dodatkowo:

Wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

Daktyle zalać gorącą wodą (mniej więcej do poziomu daktyli w misce). Zostawić na kilka godzin lub najlepiej całą noc. Zmiksować orzechy. Dodać wiórki kokosowe i kakao. Wszystko razem wymieszać. Daktyle odcedzić z wody. Przełożyć na papier i lekko osuszyć. Włożyć do miski i zblendować. Przełożyć do pozostałych składników I wymieszać aż wszystkie składniki się połączą. Z powstałej masy ulepić małe kulki, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Włożyć do lodówki na 15 min.

Do masy można dodać np. kandyzowaną skórkę pomarańczy,  startą skórkę limonki, cytryny, namoczoną wcześniej i zblendowaną żurawinę, rodzynki, wszystko co tylko wpadnie wam do głowy, a według Was będzie pasować.


Do obtoczenia kulek zamiast wiórek kokosowych możecie użyć klasycznie kakao, maku, płatków migdałowych lub nawet jaglanych.


Smacznego :) 


Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz