środa, 4 września 2019

Ciasto marchewkowe pod kremem śmietankowym z konfiturą wiśniową

Słynne, pyszne i łatwe do zrobienia ciasto marchewkowe. Jest wilgotne i puszyste, więc jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie to najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie. Do ciasta robię prosty krem z serka śmietankowego, ale bez niego jest równie pyszne. Tym samym kremem można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ja osobiście piekę to ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm, ale jeśli wolicie można także użyć prostokątnej blaszki.


Czas przygotowania: do 40 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 2 godzin

Ilość porcji: ok. 15

Składniki ciasto:
1 jajko
1 żółtko
175ml oleju
180g cukru
250g marchewki
180g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki krem:
200g serka śmietankowego
50ml soku pomarańczowego
2 łyżeczki żelatyny
80g cukru
300ml śmietanki 30%

Dodatkowo:
Konfitura wiśniowa lub inna ulubiona

Ciasto:
Jajko i żółtko ubić, dodać cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie wlać olej i startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i piec przez ok. 45 min.

Krem:
Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym lekko podgrzanym. Przestudzić żelatynę i dodać do serka śmietankowego. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do serka i wszystko razem wymieszać. Wylać na przestudzone ciasto marchewkowe. Udekorować konfiturą.

Smacznego !! 

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz