wtorek, 3 września 2019

Czekoladowe a'la brownie na piwie Guinness z kremem na bazie Irish Cream

Mocno czekoladowe ciasto o bardzo głęboko ciemnym niemalże czarnym kolorze. Zawdzięcza go dodatkowi ciemnego piwa guinness. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i soczyste, a do tego bardzo łatwe do przygotowania. Jest mięsiste jednak nie zbite :)Ciasto podałam z warstwą kremu na bazie serka śmietankowego i śmietany kremówki (imitowało piankę na ciemnym piwie) oraz posypać startą czekoladą. Polecam Wam baaardzo, bo jest proste, a zarazem smaczne.


Czas przygotowania: do 30 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny

Ilość porcji: ok. 15

Składniki ciasto:
3/4 szkl. piwa Guinness
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 łyżeczki soli
2 jajka
2/3 szkl. kakao
1 szkl. mąki

Składniki krem:
2 opak. serka mój ulubiony (ok. 400g)
300ml śmietany 30%
1/3 szkl. Baileys irish cream
1/3 szkl. cukru
3/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
Kakao lub starta czekolada do posypania ciasta

Ciasto:
Do miski wlej piwo, dodaj cukier, ekstrakt z wanilii, sól i olej. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Dodaj jedno jajko i znowu wymieszaj. Następnie dodaj kolejne i znowu wymieszaj. Kolejno dodaj kakao oraz mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przelej ciasto do formy (u mnie była to okrągła tortownica o średnicy 26). Piecz w temperaturze 180st. C przez 25 min. Odstaw do ostygnięcia.

Krem:
Do miski przełóż serki. Miksuj przez ok. 1 min. Dodaj śmietankę i likier. Wymieszaj do uzyskania gładkiego kremu. Dodaj cukier i sól, a następnie znowu wymieszaj. Krem przełóż na ostudzone ciasto. Posyp kakao lub startą czekoladą.

Smacznego kochani 😊😊 !

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz