Zupa kalafiorowa może występować w wielu różnych formach. Ugotowany z kostką rosołową kalafior można zmiksować, by stworzyć lekkostrawną, niskokaloryczną zupę krem w wersji dla osób dbających o sylwetkę. Zupa kalafiorowa ze śmietaną jest nieco bardziej sycąca, zachwyca intensywnym mięsnym aromatem. Prosto, smacznie, szybko i zdrowo 😊😊
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas gotowania: ok. 15 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
2 kostki rosołowe (można zastąpić bulionetką)
500g kalafiora
2 ziemniaki
1 mała marchewka
kawałek pietruszki
100 ml śmietana 18% (do zup i sosów), bądź 100g serka topionego
natka pietruszki posiekana
ziarenka pieprzu
ziele angielskie
liść laurowy
sól
Kalafiorka podziel na różyczki, marchewkę, pietruszkę i ziemniaczki pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko do garnka zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu. Gotuj ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą. Do zupy można dodać śmietanę lub serek topiony. Ja osobiście dodaję śmietankę 😊😊Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz