czwartek, 28 maja 2020

Guacamole z pomidorami

Cześć kochani! Szukacie przepisu na szybką pastę do kanapek? Albo może dip do nachosów? Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne guacamole z pomidorami. Guacamole to nic innego jak pasta z awokado. Jest to najpopularniejszy dip kuchni meksykańskiej! A mam dla Was taką ciekawostkę. Wiecie, że odmian awokado jest około 120? Tak dobrze widzicie ponad 100. Mnie ta liczba bardzo zaskoczyła. Nie sądziłam, że jest ich aż tyle. Ale w końcu świat nasz jest pełen niespodzianek. Ale wracając do guacamole. Przygotowanie jest bardzo szybkie, nie zajmie Ci więcej niż 10 minut, a smak jest zniewalający. Spróbujcie i koniecznie podzielcie się swoimi opiniami, swoimi sposobami na guacamole. Smacznego!


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
awokado
1/5 cebuli czerwonej
1 mały pomidor
2/3 łyżki posiekanej kolendry
sól
pieprz
1/3 limonki


Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Łyżką wyciągamy miąższ do miski. Pomidora nacinamy od spodniej strony na krzyż, wrzucamy do miski z wrzątkiem. Po chwili przekładamy do miski z zimną wodą. Ściągamy skórę i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekane warzywa. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy.

Idealnie nada się jako dip do nachos, jak również na kanapki :)


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz