Lubicie brukselkę? Bo mam dzisiaj dla Was właśnie pomysł na pyszną, delikatnie przypieczoną i lekko słodką brukselkę. Brukselka pieczona w piekarniku jest bardziej aromatyczna i chrupiąca niż gotowana w wodzie. Będzie idealnym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu lub przekąską, a co ważniejsze nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy i przygotowań. Świetnie sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Ale o tym można się jedynie przekonać testując przepis, do czego serdecznie zapraszam.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
500 g brukselki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowego
sól
pieprz
500 g brukselki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowego
sól
pieprz
Brukselkę zacznij od umycia, a następnie obrania z brzydkich, zewnętrznych listków. Tak przygotowaną brukselkę przekrój na połówki i przełóż do miski. Dodaj oliwę z oliwek, syrop klonowy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut. W połowie pieczenia przemieszaj.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz