piątek, 15 maja 2020

Smażone szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi smażone na delikatnym maśle czosnkowym podane z jajkiem sadzonym, to przepis zarówno na pyszne śniadanie, jak również kolację. Rozpływające się żółtko fantastycznie się komponuje z półtwardym, chrupiącym szparagiem. Największym atutem tego przepisu jest prostota. Kupując szparagi wybieraj jak najświeższe i cienkie. 


Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: 25 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
pęczek zielonych szparagów
2 jajka
sól 
pieprz
4 łyżki masła
ząbek czosnku


Szparagi umyć, odłamać twarde końce, szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym. Na patelni rozpuść masło. Ząbek czosnku pokrój w grubsze plasterki i chwile podsmażaj z obu stron na roztopionym maśle. Czosnek zdejmij z patelni. Na nagrzaną patelnię z masłem czosnkowym wyłóż szparagi. Szparagi smaż ok. 15 minut na średniej mocy palnika. Szparagi posól na sam koniec smażenia. W trakcie smażenia szparagów usmaż jajka na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Szparagi przełóż na talerz, a na nich ułóż jajko. Danie oprósz dodatkowo pieprzem i można posypać koperkiem. Nie zapomnij o plasterkach czosnku zdjętych z patelni na samym początku. Posyp nimi również szparagi z jajkiem. Można podać również z sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz