czwartek, 14 maja 2020

Jajecznica w cieście francuskim

Cześć.! Mam dla Was dzisiaj pyszną jajecznicę schowaną w cieście francuskim. Pomysł na to danie jest od mojego teścia. Przeglądając kiedyś internet natknął się na coś podobnego i tak mu się spodobało, że stwierdził, że przygotuje coś podobnego. Powiem Wam, że bardzo mi zasmakowało i musiałam zrobić swoją wersję, ze swoimi dodatkami. Sama w życiu bym nie wpadła na to, żeby jajecznicę zawinąć w ciasto francuskie! A pomysł jest po prostu genialny. Więc z całego serca polecam i zachęcam do spróbowania, bo naprawdę warto. Oczywiście do jajecznicy można dodać, co się tylko komu zamarzy. Fajnym pomysłem jest też na romantyczną kolację przy lampce wina. Niby taka niepozorna jajecznica, ale podana w ten sposób może robić nawet za wykwintną kolację. To jak kto będzie próbował?


Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 2-4

Składniki:
opak. ciasta francuskiego
5 jajek
żółtko
1/4 cebuli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
40 g szynki prosciutto/boczku
starty ser żółty/mozzarella
vegeta, pieprz


Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę prosciutto/boczek pokrojony w kostkę. Na podsmażone składniki wbijamy jajka. Doprawiamy vegetą i pieprzem i mieszamy, aż jajka się zetną. Zdejmujemy jajecznicę z ognia. Dodajemy posiekany szczypiorek. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 4 części. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej z 4 części delikatnie odznaczamy zagięcie. Jedną część posypujemy startym serem, na to dajemy jajecznicę i jeśli chcecie więcej sera można jeszcze posypać wierzch jajecznicy serem. Drugą część dla lepszego efektu możemy delikatnie ponacinać co 2-3 centymetry, dzięki czemu ładnie się będzie prezentować. Boki ciasta lekko smarujemy roztrzepanym żółtkiem, by lepiej się skleiły. Składamy ciasto na pół zakrywając jajecznicę. I tak postępujemy z każdą z 4 części. Ciasto można z wierzchu posmarować resztą  żółtka. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz