Karpatka jest ciastem, które zna każdy Polak. Sama jej nazwa związana jest z Polską i pochodzi od kształtu ciasta przypominającej polskie góry Karpaty. Jest to efektowne ciasto, które smakuje równie dobrze, jak wygląda! Osobiście uwielbiam karpatkę i mogłabym ją jeść na okrągło. Zapraszam, więc po sprawdzony przepis na karpatkę z kremem budyniowym wg przepisu mojej mamy.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Czas pieczenia: 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: 2,5 godziny
Składniki masa:
0,5 l mleka
1 szkl. cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
1 kostka masła (w temp. pokojowej)
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki ciasto:
1 szkl. mąki
1 szkl. wody
0,5 kostki margaryny
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder
Szykowanie karpatki zacznij zawsze od ugotowania budyniu do kremu budyniowego, ponieważ powinien on całkowicie ostygnąć do temperatury pomieszczenia. Odlej 0,5 szkl. mleka i wymieszaj z mąkami. Resztę mleka zagotuj z cukrami. Do gotującego się mleka wlej dobrze rozmieszaną masę budyniową i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Wyciągnij masło, by również osiągnęło temperaturę pokojową. W tym czasie przygotować ciasto. Do garnka wlej wodę, dodaj margarynę i podgrzewaj, aż margaryna się rozpuści a woda z margaryną zacznie się gotować. Zdejmij z palnika i dodaj mąkę. Całość mieszaj energicznie łyżką. Naczynie postaw ponownie na palniku ustawionym na małej mocy i mieszaj całość około jednej minuty. Naczynie zdejmij z palnika i przestudź. Do przestudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku, ucierając je mikserem. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na 2 części. Blaszkę wysmaruj od środka odrobiną masła i obsyp mąką tworząc lekką "powłokę ochronną". Pierwszą porcję ciasta wyłóż na blaszkę. Następnie rozprowadź ciasto po całej powierzchni i wyrównaj ją. Każdą część piecz osobno w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 30 minut na tzw. złoty kolor. Upieczony blat należy ostudzić przed nałożeniem masy budyniowej. I właśnie wracając do masy. Po przestudzeniu budyniu, kontynuuj przygotowanie masy budyniowej. Masło utrzyj, a następnie stopniowo dodawaj budyń i ucieraj do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaty ciasta przełożyć masą budyniową, a wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz