wtorek, 19 maja 2020

Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym z kiełbaską

Dzisiejszy obiad to pomysł na szybki i sycący makaron z podsmażoną kiełbaską w aromatycznym sosie śmietanowo-pomidorowym. Można go zrobić ze świeżych pomidorów, z passaty pomidorowej czy pomidorów w puszce. Zawsze się udaje i zawsze świetnie smakuje. Więc jeśli nie macie pomysłu na obiad, to zapraszam do spróbowania, a zawsze jakieś pomidory i śmietana się w domu znajdą prawda? To jak kto próbuje? 


Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut 

Ilość porcji: 2-3 

Składniki:
200 g makaronu
2-3 kiełbaski
starta mozzarella/parmezan

Składniki sos:
300 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
150 ml śmietanki kremówki 30% (można zastąpić śmietaną 18%)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
łyżeczka ziół włoskich
szczypta bazylii
szczypta oregano
sól i pieprz
1/2 łyżeczki cukru


Makaron ugotować al dente. Kiełbaskę pokroić w kostkę i podsmażyć, tak aby ładnie się zarumieniła. Przecier wymieszać ze śmietaną, dodać natkę pietruszki, świeżą bazylię, przyprawy oraz cukier. Przelać do rondelka i zagotować. Gotować do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec do sosu dodać podsmażoną kiełbaskę. Ugotowany makaron, można albo dodać od razu do sosu, albo wyłożyć na talerz i polać sosem. Jak kto woli :). Można posypać startą mozzarellą/parmezanem i udekorować świeżą bazylią.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz