poniedziałek, 18 maja 2020

Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem

Wpadam dzisiaj do Was z bardzo smacznym, a zarazem smacznym pomysłem na obiad. Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem. Jest to bardzo pożywne i wartościowe danie. Świetnie smakuje również bez kurczaka, wtedy jako wersja wegetariańska tego dania :) Zapraszam do spróbowania :) 


Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
3/4 szkl. kaszy pęczak
ulubione warzywa (np. brokuł, marchewka, kukurydza, groszek cukrowy, papryka)
pierś z kurczaka
1/2 cebuli
2 niepełne szkl. bulionu warzywnego/drobiowego
garść natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
szczypta przyprawy do kurczaka
szczypta słodkiej papryki
olej/oliwa


Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy aż cebulka się ładnie zeszkli. Następnie wrzucamy kaszę i prażymy z cebulką około minuty. Po tym czasie powoli wlewamy bulion i gotujemy na niewielkim ogniu. Gdy zostanie bardzo niewielka ilość płynu dorzucamy marchewkę. Czekamy, aż trochę zmięknie. Dorzucamy resztę warzyw i gotujemy aż wszystkie zmiękną. W między czasie szykujemy kurczaka. Kroimy go na małe kawałki, mieszamy w miseczce z oliwą z oliwek, przyprawą do kurczaka i słodką papryką. Smażymy na osobnej patelni. Następnie dorzucamy do naszej kaszy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można podawać z sosem na bazie jogurtu (np. jogurtowo-czosnkowym).

Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz