Dzień doberek Kochani! 💜 Był jogurcik bananoffe to jest też wersja deserku z mascarpone (przepis na jogurt znajdziecie tutaj). Jest to coś a’la bananoffe, ale z nutą orzechową. Wiem, że jest tu dużo osób, którym myślę, że ten deserek będzie bardzo smakował. Dla mnie jest mega. Uwielbiam takie połączenia. A wy co myślicie o tym połączeniu?
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut
Ilość porcji: 4 szklaneczki deserku
Składniki:
250 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru (lub inny słodzik)
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu
ok. 10 herbatników
1-2 banany
2 garści nerkowców (lub innych ulubionych orzechów).
Mascarpone mieszamy z 50 ml śmietanki i cukrem pudrem lub innym słodzikiem. Masło orzechowe i miód mieszamy. W osobnej misce ubijamy resztę śmietanki i po łyżce dodajemy do masła orzechowego i dokładnie mieszamy. Powtarzamy czynność aż zużyjemy całą bitą śmietanę. Tak mamy przygotowane 2 kremy. Na dno szklanek kruszymy herbatniki, później dodajemy biały krem, pokrojone banany na plasterki, krem orzechowy i troszkę pokrojonych orzeszków na wierzch. Najlepiej smakuje schłodzony min. 30 minut w lodówce. Mam nadzieję, że będzie wam smakować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz