niedziela, 17 maja 2020

Deserek bananoffe z nut膮 orzechow膮

Dzie艅 doberek Kochani! 馃挏 By艂 jogurcik bananoffe to jest te偶 wersja deserku z mascarpone (przepis na jogurt znajdziecie tutaj). Jest to co艣 a’la bananoffe, ale z nut膮 orzechow膮. Wiem, 偶e jest tu du偶o os贸b, kt贸rym my艣l臋, 偶e ten deserek b臋dzie bardzo smakowa艂. Dla mnie jest mega. Uwielbiam takie po艂膮czenia. A wy co my艣licie o tym po艂膮czeniu?


Czas przygotowania: 15 minut
Czas ch艂odzenia: 30 minut
Ca艂kowity czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilo艣膰 porcji: 4 szklaneczki deserku

Sk艂adniki:
250 g mascarpone
1 艂y偶ka cukru pudru (lub inny s艂odzik)
200 ml 艣mietanki 30%
3 艂y偶ki mas艂a orzechowego
2 艂y偶ki miodu
ok. 10 herbatnik贸w
1-2 banany
2 gar艣ci nerkowc贸w (lub innych ulubionych orzech贸w).


Mascarpone mieszamy z 50 ml 艣mietanki i cukrem pudrem lub innym s艂odzikiem. Mas艂o orzechowe i mi贸d mieszamy. W osobnej misce ubijamy reszt臋 艣mietanki i po 艂y偶ce dodajemy do mas艂a orzechowego i dok艂adnie mieszamy. Powtarzamy czynno艣膰 a偶 zu偶yjemy ca艂膮 bit膮 艣mietan臋. Tak mamy przygotowane 2 kremy. Na dno szklanek kruszymy herbatniki, p贸藕niej dodajemy bia艂y krem, pokrojone banany na plasterki, krem orzechowy i troszk臋 pokrojonych orzeszk贸w na wierzch. Najlepiej smakuje sch艂odzony min. 30 minut w lod贸wce. Mam nadziej臋, 偶e b臋dzie wam smakowa膰.

Smacznego!

Zapraszam do 艣ledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 馃槍馃槉

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz