czwartek, 8 kwietnia 2021

Zupa gołąbkowa

Dzień doberek kochani! Dawno nie było przepisu na żadną zupkę, więc mam dla Was dzisiaj zupę inspirowaną gołąbkami. Uwierzcie, że choć na początku pomysł ten wydaje się dziwny, to wszyscy miłośnicy pomidorowych kapuśniaków powinni być zadowoleni. A do tego jak lubi się gołąbki, to taka zupka na pewno będzie numerem jeden. Podsmażone mielone mięso, marchewka, kapusta, przecier pomidorowy oraz bulion to składniki potrzebne do przygotowania zupy. Jako dodatek sprawdzi się idealnie ciemne pieczywo.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzaniaok. 45 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 5-6

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
pół małej główki kapusty
średnia cebula
3 małe marchewki 
300 ml przecieru pomidorowego
70 g koncentratu pomidorowego
2 litry wody/ bulionu warzywnego
ok. 120-130 g ryżu (można pominąć)
olej
2 duże liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 płaskie łyżki słodkiej papryki
płaska łyżka soli
płaska łyżka cukru
łyżka majeranku
płaska łyżeczka pieprzu


Na patelni umieść mięso mielone oraz przyprawy: słodką paprykę, sól, cukier, majeranek i pieprz. Całość wymieszaj dokładnie. Mięso usmaż i odstaw na bok. Do garnka, w którym będziesz gotować zupę wlej olej. Następnie dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i smaż dalej. W międzyczasie poszatkuj kapustę i umieść w garnku z cebulą i marchewką. Do garnka wlej wodę lub bulion warzywny. Garnek przykryj przykrywką i gotuj całość przez 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaj przecier pomidorowy oraz ryż (jeśli wolisz zwarty ryż, to ugotuj go osobno i dodawaj na talerze dopiero podczas serwowania zupy). Zupę gotuj jeszcze około 15 minut. Na koniec dodaj mięso mielone oraz koncentrat pomidorowy. Całość zamieszaj i sprawdź smak zupy. Dopraw w razie potrzeby.

Smacznego! 😊😊

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz