czwartek, 18 marca 2021

Sernik na zimno margaretka

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was przepyszną wiosenną propozycję na ciasto, które wykonacie w kilka chwil. Sernik na zimno margaretka to sernik na herbatnikach z masą serową o smaku waniliowym i zatopionymi ciasteczkami w galaretce cytrynowej. Deser ten nie tylko robi wrażenie swoim wyglądem, ale również jest przepyszny. Polecam z całego serduszka!


Czas przygotowania: ok. 30minut
Czas przyrządzania: ok. 1 godzina
Czas chłodzenia: ok. 4-6 godzin
Całkowity czas przygotowania: ok. 5,5-7,5 godzin

Ilość porcji: foremka o wymiarach ok. 12 x 22cm

Składniki:
ok. 10szt. herbatników
250g białego sera półtłustego w kostce
2 serki waniliowe po 140 g
1 łyżka cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
120-130 ml gorącej wody
ok. 10 okrągłych ciastek z galaretką
1 galaretka cytrynowa
400 ml gorącej wody


Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć obok siebie herbatniki. Ser biały przełożyć do miski. Dodać serki waniliowe, cukier puder, a następnie zblendować wszystko razem na jednolitą masę serową. Do szklanki wsypać żelatynę i rozpuścić ją w 120-130 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Przestudzoną żelatynę wymieszać dokładnie z masą serową i wyłożyć na herbatniki. Na masie serowej ułożyć ciastka z galaretką. Ciasto wstawić do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyć na ciasto. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Powinno chłodzić się minimum kilka godzin. Po tym czasie można ciasto wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Najładniej wygląda jeśli dzielimy ciasto według ciastek, czyli jeden kawałek ciasta powinien obejmować całe ciasto na wierzchu bez jego dzielenia. Zachęcam do spróbowania.

Smacznego! 😊😊

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz