Dzień doberek kochani! Mam dla was przepis na pyszne leczo warzywne z cukinią, papryką, marchewką, pietruszką i pomidorami, z dodatkiem cebuli, czosnku i pieczarek. Najlepsze leczo z warzywami jakie zrobiłam. Takie leczo z warzywami polecam właśnie teraz, kiedy każdy z nas potrzebuje solidnej dawki witamin. Jest pożywne i rozgrzewające. Jako dodatki można do niego podać ryż lub pieczywo. A teraz życzę smacznego i już pisze jak je przygotować.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
500 g cukinii
150 g pieczarek
papryka
2 marchewki
pietruszka
300 ml przecieru pomidorowego
100 ml wody
cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół włoskich
szczypta rozmarynu
1-2 łyżeczki świeżego koperku
sól, pieprz
Cebulę i czosnek szklę na oleju w większym garnku. Dodaję pieczarki, podduszam, następnie smażę na niedużym ogniu, do miękkości. Dodaję marchewkę, pietruszkę, surową paprykę i podsypuję odrobiną soli. Dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Duszę pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Dodaję cukinię, przyprawy oraz koperek, duszę jeszcze przez 5-10 minut. Leczo serwuję z dodatkiem ryżu bądź pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz