sobota, 18 lipca 2020

Pudding z tapioki z domową frużeliną truskawkowo-borównkową

Dzień doberek kochani! Dziś polecam wam domowy pudding z tapioki z domową frużeliną z truskawkowo-borówkową. Tapiokę w kuleczkach najlepiej wykorzystać w deserach. Świetnie nadaje się do przygotowania puddingów. Sama tapioka nie ma smaku i jest „bezpłciowa”. Dlatego dobrze jest taki pudding z aromatyzować – np. wanilią, skórką cytrynową lub pomarańczową, cynamonem. Polecam spróbować!



Czas przygotowania: 1 godzina
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 3 pucharki

Składniki pudding:
150 g kuleczek tapioki
2,5 szkl. mleka
35-40 g cukru lub innego słodzika
łyżka ekstraktu z wanilii lub skórka starta z cytryny

Składniki frużelina:
250 g owoców - użyłam po połowie truskawek i borówek - mogą być mrożone
około 100 ml wody
50 g cukru lub innego słodzika
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Tapiokę zalej 2,5 szklankami zimnej wody i odstaw na około godzinę. Po tym czasie przelej tapiokę przez sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż tapiokę do garnka, dodaj mleko, cukier (lub inną substancję słodzącą), wanilię lub skórkę z cytryny i gotuj całość przez około 10-15 minut - często mieszając, aby kuleczki nie przywarły. Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier, a następnie zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do gotujących się owoców i energicznie wymieszaj. Gotuj przez około minutę, aż całość zgęstnieje. Do pucharków nałóż na dno trochę puddingu z tapioki, na to kilka łyżek owoców, znowu tapiokę i świeże owoce. Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz