niedziela, 12 lipca 2020

Pierś indyka w sosie śmietanowym z kurkami

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was pyszną pierś indyka w sosie śmietanowym z kurkami. Jest to łatwy przepis, więc każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. A samo danie zaskoczy efektowne i pełnią smaku. Soczyste mięso w delikatnym sosie kurkowym to czysta poezja. Polecam 😊😊


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 25 minut
Całkowity czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 2-3 

Składniki:
200 g piersi z indyka
250 g kurek
1/2 cebuli
ząbek czosnku
200 ml śmietany 30%
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
szczypta vegety
olej


Pierś z indyka pokroić w kostkę, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia. Dodać przebrane, krótko umyte i odsączone z wody kurki. Smażyć na średnim ogniu 2-4 minut. Wlać śmietanę i dusić jeszcze 8-10 minut. Na koniec posolić i popieprzyć do smaku, dodać szczyptę vegety oraz posiekaną natkę pietruszki, wszystko wymieszać. Spróbować smak i w razie czego jeszcze dodać przypraw. Podawać z makaronem lub młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz