czwartek, 25 czerwca 2020

Placki po węgiersku

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was przepis na znane i lubiane przez wielu placki po węgiersku. Zapewniam, że taki domowy placek po węgiersku jest po prostu pyszny. Gorący, esencjonalny gulasz wyłożony na chrupiący placek ziemniaczany to idealne połączenie struktur i smaków. Do tego odrobina gęstej, kwaśnej śmietany oraz natki pietruszki (u mnie dzisiaj niestety zabrakło) i wydawałoby się, że taka ogromna porcja jedzenia znika w oka mgnieniu. Mniam!


Czas przygotowania: 15 minut

Czas przyrządzania: ok. 15 minut

Czas duszenia w trybie LOW: 6 godzin

Całkowity czas przygotowania: ok. 6,5 godziny


Ilość porcji: 3-4


Składniki placki:
1/2 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki pszennej
1/4 cebuli
1 jajko
sól
olej do smażenia
do podania: śmietana i natka pietruszki

Składniki na gulasz z wolnowaru:
300-400 g szynki wieprzowej
200 g pieczarek
1 mała papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
3 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1 szkl. bulionu
1 szkl. wody

Zasmażka:
2 łyżki mąki
1/4 (50 g) masła
100 ml wody


Mięso umyj i pokrój w większą kostkę. Przerzuć do miski i dodaj przyprawę do mięsa mielonego, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, sól i pieprz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i poczekaj aż się zeszkli. Następnie dodaj przyprawione mięso i poczekaj aż mięso zbrązowieje. Im będzie mocniej przysmażone, tym sos będzie ciemniejszy. Przekładamy do misy wolnowaru. Wlewamy bulion i wodę (lub 2 szkl. wody). Dodajemy 2 łyżeczki słodkiej papryki, przyprawę do gulaszu, listki laurowe, ziele angielskie. Włączamy wolnowar i ustawiamy w trybie LOW na 5-6 godzin. Na około 15 minut przed podaniem pokrój pieczarki i paprykę, a następnie dodaj do gulaszu. Na koniec przygotuj zasmażkę. Roztop na patelni masło, dodaj 2 łyżki mąki i chwilkę podsmaż. Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj wodę, energicznie wymieszaj i wlej do gulaszu. Dobrze wymieszaj. Odczekaj jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając. Sprawdź na koniec smak, jeśli jest potrzeba dodaj sól lub pieprz do smaku.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać olej. Wyłożyć połowę masy ziemniaczanej na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 min. na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać olej i powtórzyć smażenie. Przełożyć na talerz, nałożyć gorący gulasz i złożyć na pół. Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką (nam zabrakło zieleninki :P).

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz