sobota, 30 maja 2020

Wołowina po burgundzku

Dzień doberek kochani! Dzisiaj wpadam do Was z mega pyszną wołowinką po burgundzku. Jest to bardzo proste danie, ale za to niezwykle aromatyczne i sycące. Niewiele przypraw z dodatkiem wina w połączeniu z wołowiną może sprawić, aby całość była tak przepełniona aromatem. Ta wołowina, to takie danie, po które się po cichu wraca, by skubnąć łyżką chociaż troszkę, bo to jest takie pyszne, więc nie liczcie na to, że będzie to danie na kilka dni.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas przyrządzania: 3 godziny
Całkowity czas przygotowania: 3,5 godziny

Ilość porcji: 3-4 

Składniki:
1 kg wołowiny
cebula
2 duże marchewki
150 g wędzonego boczku
400 ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu wołowego
250 ml wytrawnego wina typu wermut (użyłam Martini extra dry)
2 liście laurowe
400 g pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
garstka natki pietruszki


Mięso pokroić na dość dużą kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na większej patelni, a gdy się zarumieni, zdjąć na talerz, zostawiając tłuszcz na patelni. Na patelnię dołożyć masło i podsmażać partiami mięso, aby się zrumieniło na wierzchu (mięso lekko oprószyć solą i pieprzem). Również wyjąć na talerz. Znów zostawić tłuszcz. Na patelni podsmażyć posiekany czosnek, pokrojoną na plastry marchew oraz cebulę. Doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Następnie uzupełnić danie bulionem, przecierem pomidorowym oraz winem i zagotować. Dołożyć przygotowany wcześniej boczek i wołowinę, doprawić do smaku liściem laurowym oraz posiekaną natką pietruszki. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec pod szczelnym przykryciem przez 2,5h w temp. 170 st. Gdy będzie zbliżać się koniec pieczenia, na patelni podsmażyć pieczarki pokrojone w paski. Odkryć naczynie, dołożyć pieczarki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszać. Spróbować smak, ew. doprawić solą oraz pieprzem i już bez przykrycia wstawić do piekarnika jeszcze na 0,5h.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz