poniedziałek, 4 maja 2020

Szparagi pieczone z boczkiem z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Dzień doberek kochani! Piękny słoneczny dzisiaj dzień mamy :) słoneczko dopisuje, a na termometrze ponad 20 stopni :) Za to na obiadek polecają się szparagi pieczone z boczkiem z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Pycha mówię Wam.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
150-200 g młodych ziemniaków
pół pęczka koperku
250 g szparagów
100 g boczku
oliwa z oliwek
sól, pieprz


Młode ziemniaczki obieramy, albo dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Plastry boczku kroimy w kosteczkę. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Przekładamy szparagi do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy boczkiem i wkładamy na 10 minut do piekarnika. Szparagi podajemy z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i świetnie pasuje do nich również zsiadłe mleko. Mam nadzieję że będzie smakować. Proste, ale pełne smaków danie. Mniam!

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz