Ciasto francuskie to bardzo fajny produkt, bo można z niego wyczarować wiele pysznych rzeczy zarówno na słono jak i na słodko. Zwłaszcza takie gotowe, kupne ciasto francuskie warto mieć w zanadrzu, aby szybko wyczarować smaczne co nieco. Ja dziś zdecydowałam się na ciastka francuskie z marmoladą wieloowocową. Proste, bardzo szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 20 ciasteczek
Składniki:
1 ciasto francuskie
1 żółtko
marmolada
Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy je najpierw na 3 pasy wzdłuż, a następnie każdy z pasów dzielimy na kwadraty, starając się uzyskać mniej więcej podobne wymiary każdego z nich. Na środek każdego kwadrata nakładamy po 1 płaskiej łyżeczce marmolady. Zlepiamy dwa przeciwległe rogi. Roztrzepanym żółtkiem smarujemy ciasteczka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut do przyrumieniania w 180 stopniach.
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz