sobota, 21 marca 2020

Zapiekanka makaronowa z tofu i cukinią

Hejcia! Dzisiaj mam dla Was pyszną i aromatyczną zapiekankę makaronową z tofu. Makaron z tofu i cukinią. Do tego cebulka, czosnek oraz szczypta kurkumy, słodkiej i ostrej papryki i mamy już cudowny tandem ostrości i delikatności. Słodkiego smaku, pikantnego i co ważne różnych faktur. Uwielbiam takie kombinowane dania. Wielką przyjemność sprawia mi wymyślanie i gotowanie dla mojej rodziny. Przepis inspirowany zapiekanką od @czarna.wisienka 😊 zapraszam do obserwowania Izy, znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów 😊😊


Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania: min. 3 godziny
Czas przyrządzania: 45 minut 
Całkowity czas przygotowania: ok. 4 godziny

Ilość porcji: 4-5

Składniki:
200 g makaronu
1 kostka tofu wędzonego
cukinia
1/2 cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Składniki sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
garść startej mozzarelli
jajko
sól, pieprz
50 ml wody


Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Tofu kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy i łyżeczkę papryki słodkiej, paprykę ostrą oraz kurkumę. Wkładamy do lodówki i marynujemy min. 3h. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Czosnek przeciskamy i również chwilkę smażymy. Dodajemy zamarynowane tofu. Cukinię kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy resztę papryki słodkiej, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Składniki na sos mieszamy i polewamy zapiekankę. Pieczemy przez 20-25 min do zarumienienia.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz