Hejcia kochani! Jak samopoczucie? Ja dzisiaj już wolne od pracy :) siedzę w domku i gotuję dla Was :) Makaron z boczkiem i szparagami to proste danie pełne smaku i świeżości. Do przygotowania potrzebne są jędrne szparagi, dobrej jakości boczek, cebulka i przyprawy. Tak przygotowany makaron można podać na południowy posiłek, a z kieliszkiem białego wina na wieczorną romantyczną kolację :)
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
pęczek młodych szparagów (w miarę cienkich)
150 g wędzonego boczku
1 mała cebula
1 małe opak. śmietany 18%
pieprz
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
150-175 g makaronu
twardy ser do posypania
1 łyżka posiekanej kolendry
Makaron ugotować al dente. Szparagi umyć, pozbawić twardych końców i pokroić. Cebulę i boczek również pokroić. Rozgrzać patelnię i wrzucić boczek. Smażyć aż wytopi się tłuszcz, a boczek zacznie się rumienić. Następnie dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć, aż się zeszkli. Na koniec dodać szparagi i podsmażać 3-4 minuty, mieszając. Następnie zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, całość wymieszać. Doprawić pieprzem i ziołami. Gotować tak przez 5 minut. Podawać z makaronem posypanym tartym serem i siekaną kolendrą.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz