sobota, 28 marca 2020

Gulasz z soczewicą i chorizo

Dzień doberek kochani! Dzisiaj piękna pogoda za oknem, aż kusi żeby wyjść z domku, ale dla naszego i innych zdrowia #zostańwdomu . Przyrządź pyszny obiad. Coś dobrego na deser. Poczytaj książkę, którą od dawna chciałeś przeczytać, ale nie było czasu albo pograj w gry planszowe z rodziną. A na weekendowy obiad polecam gulasz z soczewicy i chorizo. Pyszny i mega sycący obiad dla całej rodziny.!


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 25 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
180 g chorizo
300 g ugotowanej czerwonej/zielonej soczewicy
1/3 papryki żółtej
100 g pieczarek
250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
100 ml wody
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu


Na większą patelnię wrzucamy pokrojone w plastry chorizo. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dorzucamy do kiełbaski. Przeciskamy czosnek na patelnię. Podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Przyprawiamy papryką słodką, przyprawą do gulaszu i ziołami prowansalskimi. Dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę (gotuję wg przepisu na opakowaniu bez dodatku soli), przecier pomidorowy oraz wodę. Gotujemy do momentu aż większość wody wyparuje. Podajemy ze świeżym chlebem.

Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz