Czym jest pizza calzone? Najłatwiej mówiąc jest to duży pieróg z ciasta
drożdżowego, gdzie w środku znajdziemy sos pomidorowy i ulubione dodatki. Każdy
pieróg może być inny i taki, jaki lubicie: można dodać więcej warzyw, np.
paprykę, pomidora, ponadto szynkę, podsmażonego kurczaka. Pizza jest zarówno
bardzo smaczna na ciepło, jak i na zimno, dlatego świetnie się sprawdzi w
formie na wynos: do szkoły, pracy czy uczelni. Chociaż wiadomo, że najlepsza
będzie prosto z piekarnika. Z tego przepisu wychodzą dwa większe pierożki,
można jednak podzielić ciasto na więcej części lecz wtedy wyjdą zdecydowanie
mniejsze.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas rośnięcia: 1,5 godziny
Czas pieczenia: 15-20 minut
Całkowity czas przygotowania: 2,5 godziny
Ilość porcji: 2 większe pizze lub kilka mniejszych
Składniki ciasto:
0,5 kg mąki
3-4 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
ok. 200 ml letniej wody
Składniki sos do pizzy:
Składniki sos do pizzy:
150 ml przecieru/passaty pomidorowej
1/2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
sól
pieprz
odrobina cukru
Dodatki:
ulubione warzywa
szynka
tarty ser mozzarella
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, posolić i wyrabiać ciasto dodając
wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miskę przykryć ściereczką i
odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można od czasu do czasu zagnieść
ponownie i niech sobie znowu poleży. W międzyczasie przygotować sos do pizzy.
Do miski wlać przecier pomidorowy, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę
czosnek, przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić. Ciasto podzielić na 2
części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć
każdą na osobny papier do pieczenia. Na ciasto nałożyć sos pomidorowy,
natomiast już tylko na połówkę nakładać tarty ser mozzarella oraz pozostałe
dodatki. Wierzch można posmarować sosem. Wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. na ok. 15-20 minut w zależności od wielkości pizzy.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz