Dzisiaj chciałam zdradzić wam przepis na tradycyjny, a zarazem pyszny makowiec. Przepis jest bardzo prosty, więc każdy sobie z nim poradzi. Jest mięciutki i bardzo wilgotny. Dodatkowym jego plusem jest to, że makowiec ten długo zachowuje świeżość. Kolejnym plusem jest również to, że można go w bardzo prosty sposób zamrozić, a potem, w razie konieczności tylko wyciągnąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Nawet wtedy smakuje jak świeżo upieczony! Tak więc jeśli macie napięty grafik na święta, to możecie upiec makowce zdecydowanie szybciej i po prostu je zamrozić. W tym celu należy je zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schować do zamrażalnika. Z poniższego przepisu wychodzą 3 makowce zawijane o długości ok. 35-40 cm.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 2 godziny
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 3 godzin
Ilość porcji: 3 makowce zawijane o długości ok. 35-40 cm
Składniki na zaczyn:
50 g drożdży świeżych
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżka mąki
Składniki na ciasto drożdżowe:
zaczyn z drożdży
500 g mąki pszennej
150 g cukru
4-5 żółtek jajek
1/2 szkl. mleka
100-150 g śmietany gęstej
szczypta soli
1/2 szkl. oleju
Składniki na masę makową:
250-300 g maku
400 ml mleka
150 g cukru
50 g masła
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 łyżki miodu
1 białko jajka
bakalie i orzechy wg uznania
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać ciepłe mleko (uwaga ważne by mleko nie było gorące, ponieważ drożdże nie urosną) oraz mleko i wymieszać wszystko. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto drożdżowe oprócz zaczynu. Dokładnie zagniatamy ciasto, dodajemy zaczyn i dalej zagniatamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). W między czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy gorącym mlekiem i zostawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru mleka i przepuszczamy mak przez maszynkę do mielenia (jeśli nie macie maszynki śmiało możecie użyć gotowej masy makowej z puszki). Do tak zmielonego maku dodajemy cukier, roztopie masło, żółtko, ekstrakt migdałowy, bakalie i orzechy drobno posiekane oraz miód. W osobnym naczyniu ubić białko, a następnie przełożyć do masy makowej. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować na kwadraty i rozsmarować na nim masę makową. Zawinąć w rulon. Powstałe 3 rolady makowe zawinąć w papier do pieczenia, pamiętając, by zostawić trochę miejsca. W papierze zrobić otwory. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez około 15-20 minut.
Rada:
Makowca można polać lukrem i obsypać bakaliami.
Smacznego! Wesołych Świąt!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz