sobota, 28 września 2019

Ciasto bananowe z kremem śmietankowym

Ciasto bananowe jest błyskawiczne w wykonaniu. Najlepiej gdy mamy w domu bardzo dojrzałe banany, mogą być takie z poczerniałą skórką i nie wiemy co z nich przygotować, to ja mam dla was pomysł. Sam przepis na ciasto jest banalny. Blendujemy składniki mokre, mieszamy suche. Łączymy całość w komplet i do piekarnika. Ciasto idealnie nada się na środek tygodnia i do niedzielnej kawy z przyjaciółmi. Wyjdzie każdemu, nawet tym, którzy narzekają na swoje umiejętności kulinarne :)


Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 50-60 minut
Czas studzenia: ok. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: ok. 2,5 godziny

Ilość porcji: ok. 15

Składniki ciasto:
3 lub 4 dojrzałe banany,
75 g masła, roztopionego
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej


Składniki krem:
200 g serka śmietankowego
50 ml soku pomarańczowego
2 łyżeczki żelatyny
80 g cukru
300 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:
starta czekolada lub kakao

Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć. W dużym naczyniu rozgnieść banany i wymieszać z roztopionym masłem. Wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec przez 50 - 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

W czasie, gdy ciasto będzie się studzić przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym lekko podgrzanym. Przestudzić żelatynę i dodać do serka śmietankowego. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do serka i wszystko razem wymieszać. Wylać na przestudzone ciasto bananowe. Udekorować startą czekoladą lub kakao.

Smacznego!!!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz