czwartek, 23 kwietnia 2020

Pizzerinki

Dzień doberek kochani! Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne mini pizze. Takie pizzerinki, to idealna propozycja na przekąskę, można je również zaserwować na obiad czy bardzo sytą kolację 😉 Domowe pizzerinki idealnie nadadzą się na drugie śniadanie do pracy. Pizzerinki można serwować z dowolnymi dodatkami. Spróbujcie, polecam.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas rośnięcia: 1,5 godziny
Czas pieczenia: 15-20 minut
Całkowity czas przygotowania: 2,5 godziny

Ilość porcji: 10-12

Składniki ciasto:
0,5 kg mąki
3-4 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
ok. 200 ml letniej wody 

Składniki sos do pizzy:
150 ml przecieru/passaty pomidorowej
1/2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
sól
pieprz
odrobina cukru

Dodatki:
ulubione warzywa
szynka
tarty ser mozzarella


Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, posolić i wyrabiać ciasto dodając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można od czasu do czasu zagnieść ponownie i niech sobie znowu poleży. W międzyczasie przygotować sos do pizzy. Do miski wlać przecier pomidorowy, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część ciasta rozwałkować na mniej więcej okrąg. Przełożyć każdą na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia. Na ciasto nałożyć sos pomidorowy, tarty ser mozzarella oraz ulubione dodatki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. na ok. 15-20 minut w zależności od wielkości pizzerinek.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz