Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na smażone pikantne ziemniaczki. Takie ziemniaczki idealnie nadają się do obiadu. Pasują równie dobrze do sałatek, dipów, mięsa, czy ryb. Doskonale smakują również z zsiadłym mlekiem. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i genialne w smaku. Spróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 15-20 minut
Całkowity czas przygotowania: 35-40 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
2-3 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki/chilli
1/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki majeranku
sól
1/2 cebuli
Ziemniaczki obieramy, kroimy w ćwiartki, bądź talarki i obgotowujemy w osolonej wodzie dosłownie 10-12 minut od zagotowania (ziemniaki powinny być już lekko miękkie, ale nie rozpadać się). Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. A kiedy ziemniaczki stygną, to przygotowujemy pikantną marynatę. Do większej miski wlewamy oliwę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (zanim dodamy ziemniaki można sprawdzić smak oliwy i w razie potrzeby dodać więcej przypraw). Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy przestudzone ziemniaczki i mieszamy tak, by wszystkie pokryły się przyprawami. Następnie smażymy ziemniaki na rozgrzanej patelni. Ważne, aby każdy ziemniaczek stykał się z dnem patelni, tak aby mógł nabrać chrupkości. Jeśli zatem masz więcej ziemniaków lub niewielką patelnię podziel proces smażenia na tury. W czasie smażenia ziemniaczków, cebulę kroimy w piórka. Po skończonym smażeniu ziemniaczków, na tej samej patelni podsmażamy cebulę, dzięki temu pikantny smak będzie wyczuwalny również w cebuli. Ziemniaczki wykładamy na talerz, a na nie dajemy podsmażoną cebulkę.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz