wtorek, 12 maja 2020

Smażone pikantne ziemniaki

Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na smażone pikantne ziemniaczki. Takie ziemniaczki idealnie nadają się do obiadu. Pasują równie dobrze do sałatek, dipów, mięsa, czy ryb. Doskonale smakują również z zsiadłym mlekiem. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i genialne w smaku. Spróbujcie koniecznie.


Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 15-20 minut
Całkowity czas przygotowania: 35-40 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
1/2 kg ziemniaków
2-3 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki/chilli
1/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki majeranku
sól
1/2 cebuli


Ziemniaczki obieramy, kroimy w ćwiartki, bądź talarki i obgotowujemy w osolonej wodzie dosłownie 10-12 minut od zagotowania (ziemniaki powinny być już lekko miękkie, ale nie rozpadać się). Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. A kiedy ziemniaczki stygną, to przygotowujemy pikantną marynatę. Do większej miski wlewamy oliwę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (zanim dodamy ziemniaki można sprawdzić smak oliwy i w razie potrzeby dodać więcej przypraw). Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy przestudzone ziemniaczki i mieszamy tak, by wszystkie pokryły się przyprawami. Następnie smażymy ziemniaki na rozgrzanej patelni. Ważne, aby każdy ziemniaczek stykał się z dnem patelni, tak aby mógł nabrać chrupkości. Jeśli zatem masz więcej ziemniaków lub niewielką patelnię podziel proces smażenia na tury. W czasie smażenia ziemniaczków, cebulę kroimy w piórka. Po skończonym smażeniu ziemniaczków, na tej samej patelni podsmażamy cebulę, dzięki temu pikantny smak będzie wyczuwalny również w cebuli. Ziemniaczki wykładamy na talerz, a na nie dajemy podsmażoną cebulkę.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz